Wat we belangrijk vinden
Onze kernwaarden zijn gebaseerd op de motivatietheorie van de psychologen Deci en Ryan. In de motivatietheorie wordt uitgegaan van drie psychologische basisbehoeften waaraan moet worden voldaan voordat er iets geleerd kan worden: competentie, autonomie en relatie. Deze basisbehoeften leiden ons naar de begrippen plezier, eigenheid en samen.
Plezier: behoefte aan waardering voor prestaties
Op het PrO Grotius bieden wij onderwijs in de praktijk dat aansluit bij het niveau en de belevingswereld van de leerling. We organiseren het onderwijs zo dat er succeservaringen voor onze leerlingen ontstaan. Gevolg daarvan is dat de motivatie, de inzet en het plezier in leren wordt verhoogd. Wij nemen de leerlingen serieus en geven ze vertrouwen. Leerlingen krijgen de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken en mogen laten zien wat zij kunnen.
“ Wanneer een leerling zich competent voelt, ervaart de leerling meer plezier in het leren.”
Eigenheid: behoefte aan autonomie
PrO Grotius is een school waar leerlingen aangemoedigd worden om eigen keuzes te maken. We maken leerlingen medeverantwoordelijk voor het eigen leerproces. De docenten hebben een begeleidende en ondersteunende rol. Zij houden rekening met de individuele verschillen in tempo en talent. Mentoren besteden nadrukkelijk aandacht aan het vertrouwen van leerlingen in wat ze kunnen en wie ze zijn. Je mag hier zijn wie je bent.
‘‘Iedere leerling is van nature gemotiveerd en heeft de behoefte zichzelf te ontwikkelen.’’
Samen: behoefte aan relatie
PrO Grotius biedt leerlingen een veilige plaats. Een plaats waar sprake is van onderlinge verbondenheid. We willen de leerlingen het gevoel geven dat ze welkom zijn en erbij horen. De verbondenheid wordt in grote mate bepaald door de docenten. Zij bieden een luisterend oor en tonen belangstelling en interesse voor iedere leerling.
“Verbondenheid en de ervaring van veiligheid en respect daarbinnen is een levensbehoefte voor de leerling.”
Wat we willen bereiken
Onze doelstelling is dat leerlingen die de school verlaten, in staat zijn om zo zelfstandig mogelijk over te stappen naar de arbeidsmarkt of een vervolgopleiding. Dit betekent dat leerlingen het praktijkschooldiploma of een entree-diploma behalen óf de overstap maken naar de bovenbouw van het vmbo. Het streven is dat alle leerlingen een gevuld portfolio hebben met daarin een branchediploma. Bij het verlaten van de school beschikken leerlingen over een positief zelfbeeld, zelfvertrouwen en een goed gevulde rugzak, zodat ze in de toekomst zelfstandig de juiste keuzes kunnen maken.
Wat is er nodig om dat te bereiken?
Ontwikkeling
Om ons doel te bereiken, werken we doorlopend aan het verbeteren van de les-inhoud en de manier waarop wij de lessen aanbieden. Dat vraagt om medewerkers die niet alleen hun vak verstaan maar zich ook steeds weer verder willen ontwikkelen. We hebben daarom veel aandacht voor het bij- en nascholen van onze medewerkers. Zo leggen we het verband tussen onze doelstelling, de ontwikkeling van de school en de ontwikkeling van leerlingen en medewerkers.
POSITIEF KLIMAAT
Het PrO Grotius wil een school zijn waar leerlingen en medewerkers zich thuis voelen. De manier waarop we met elkaar omgaan en rekening houden met elkaar is daarvoor de basis. Tijdens de lessen en de individuele begeleiding wordt er daarom veel aandacht besteed aan sociale vaardigheden. Alleen in een omgeving waarin je een gevoel van veiligheid ervaart, kan iemand leren en zich verder ontwikkelen.
De kracht van samen
Onze school is eigenlijk de maatschappij in het klein. Medewerkers en leerlingen bouwen samen aan een prettige leefomgeving waarin voor iedereen een plaats is. In die leefomgeving is “samen leren” vanzelfsprekend. Onderling vertrouwen is de voorwaarde om het samen leren tot een succes te maken. Het is noodzakelijk om te kunnen leren met elkaar maar ook om te kunnen leren van elkaar!
gevoeld eigenaarschap
PrO Grotius wil voor leerlingen èn medewerkers niet alleen een plaats zijn waar zij zich met elkaar verbonden voelen en hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen. We willen ook graag dat alle betrokkenen zich aangemoedigd voelen om eigen keuzes te maken.
Zowel leerlingen als medewerkers hebben invloed op de manier waarop hun taak wordt ingevuld. Zij zijn de belangrijkste spelers bij de ontwikkeling van de school. Wij verwachten van medewerkers dat zij dit eigenaarschap voelen en er verantwoordelijkheid voor nemen. Zo ontstaat de ruimte waarin de organisatie zich verder kan ontwikkelen. Van leerlingen verwachten we dat ze leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun leerproces en voor de omgeving waarin geleerd wordt.
Wat we doen
Het PrO Grotius biedt een uitgebreid onderwijsaanbod dat zich richt op wonen, werken, vrije tijd, burgerschap en leren.
In grote lijnen ligt het onderwijsaanbod vast. Toch blijven we zoeken naar manieren om het programma aan te laten sluiten bij de interesses en mogelijkheden van de individuele leerling. Tijdens coachgesprekken bespreken leerlingen met hun mentor wat zij willen leren en hoe ze hun mogelijkheden het beste kunnen benutten.
De uitkomst van dit gesprek wordt vastgelegd in een individueel ontwikkelingsplan (IOP). Hierin worden voor iedere leerling de afspraken over het leerprogramma voor de komende periode vastgelegd. Driemaal per jaar wordt dit IOP met de leerling en ouders besproken en waar nodig bijgesteld. Zo komen we tot maatwerk voor iedere leerling.
Wij zien het als onze taak om bij te dragen aan de persoonlijke groei van leerlingen. We willen een bijdrage leveren aan hun ontwikkeling tot zelfstandige, evenwichtige en gelukkige volwassenen die zich betrokken voelen bij de samenleving. Een samenleving waarin zij in hun toekomst een volwaardige plek kunnen gaan innemen.
Kenmerken van onze aanpak
Wij zetten ons in voor het aanbieden van betekenisvol onderwijs. Dat doen we door het leggen van een duidelijke relatie met de praktijk. Leerlingen leren vaardigheden aan de hand van de kernbegrippen wonen, werken, vrije tijd, burgerschap en leren.
Er is veel aandacht voor de effectiviteit van de lessen. De docenten wordt gevraagd leerlingen structuur te bieden en kansen te geven. Door samen te leren en te werken, doen leerlingen in de praktijk succeservaringen op. Soms past het aanbod op school niet helemaal bij de ontwikkeling van de leerling op dat moment. In die gevallen zoeken de docenten een oplossing en maken het programma passend. De betrokkenheid van onze medewerkers stopt niet bij de muren van de school. Onze docenten coachen de leerlingen en gaan met ze in gesprek. Over schoolse zaken, over hun welbevinden en over wat hen bezig houdt.
Docenten richten zich op verbinding en een goede relatie met al hun leerlingen. Zij besteden veel aandacht aan sociale vaardigheden. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de klaslokalen en tijdens de pauze in de aula en op het plein, op die momenten waarop leerlingen net even dat ‘beetje extra’ nodig hebben.