Welke opleidingen zijn er bij het PrO Grotius?
Bij Pro Grotius worden drie verschillende vormen van onderwijs aangeboden:
1. Praktijkonderwijs (PrO)
Een opleiding die veel praktijkvakken omvat en leerlingen voorbereidt op doorstroom
naar een Entree-opleiding of een plaats op de arbeidsmarkt.
2. Schakelklas vmbo (PrO-VMBO)
Een opleiding die voorbereidt op
doorstroom naar het derde leerjaar van het VMBO.
Deze vorm van onderwijs bevat daarom meer
theoretische lessen dan het
Praktijkonderwijs.
Alle leerlingen van onze school starten in één van deze twee opleidingen. Leerlingen uit de schakelklas kunnen in Delft hun opleiding vervolgen op één van de Delftse vmbo-scholen. Leerlingen van het Praktijkonderwijs die door willen gaan met hun opleiding willen we ook graag de mogelijkheid geven dit in Delft te doen. Daarom bieden we in samenwerking met het ROC Mondriaan nog een derde onderwijsvorm aan op onze school:
3. Entree-opleiding (in samenwerking met ROC Mondriaan).
Een opleiding die de mogelijkheid geeft
je verder te bekwamen in een specifiek beroep
om daarna in dat beroep te gaan werken of
een vervolgopleiding op het ROC te doen.
Binnen al onze opleiding bieden we een aantal leerroutes op maat voor leerlingen die door kunnen stromen naar trajecten binnen het reguliere vmbo/mbo of uit kunnen stroom naar een arbeidsplaats in het bedrijfsleven.
Praktijkonderwijs
Bij het Praktijkonderwijs gaan we in In de lessen uit van het programma dat is vastgesteld door de gezamenlijke scholen voor Praktijkonderwijs in Nederland. Het lesaanbod staat voor het grootste deel in het teken van de onderwerpen wonen, werken, burgerschap en vrije tijd. De school heeft daar het onderwerp leren aan toegevoegd.
Belangrijk onderdeel van het lesprogramma naast de lessen, zijn de coachgesprekken die leerling voert met zijn/haar mentor. Zij praten dan samen over de leerdoelen, het welbevinden en de persoonlijke ontwikkeling van de leerling. Leerlingen brengen ook zelf onderwerpen in voor het coachgesprek.
In ons ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) wordt beschreven welke opleidingsrichtingen er voor de leerling mogelijk zijn en wat de leerling kan gaan doen na de praktijkschool. De toekomst van de leerling staat steeds centraal.
Het onderwijsprogramma praktijkonderwijs
in 3 fases
Fase 1: klas 1 en klas 2
Centraal in fase 1 staat zelfredzaamheid. Het onderwijsaanbod richt zich op belangrijke vaardigheden die nodig zijn voor wonen, werken, burgerschap, vrije tijd en leren. We bespreken onderwerpen als: Hoe gedraag je je? Hoe voer je een gesprek? Hoe breng je een boodschap over? Hoe toon je belangstelling voor anderen?
Er is veel aandacht voor de persoonlijke begeleiding van de leerling. Deze fase heeft ten doel de leerling een antwoord te geven op de vragen: “Wat vind ik leuk?" en "Waar ben ik goed in?”
Het lesprogramma in fase 1
De praktijkvakken: techniek, beeldende vorming, koken, bewegingsonderwijs.
De theorievakken: Nederlands, burgerschap, rekenen, Engels, digitale geletterdheid.
Stagevoorbereiding: LOB-activiteiten in groen en verzorging, bedrijfsbezoeken, groepsstages.
Omdat steeds vaker gebruik wordt gemaakt van digitale middelen in het onderwijs en in het dagelijks leven is het vak “digitale geletterdheid” één van de speerpunten binnen de school.
Alle 1e en 2e klassen hebben naast theorie- en praktijkvakken ook lessen in sociale vaardigheid met de training Rots & Water. Coaching vindt plaats door de mentor en is een vast onderdeel van het lesprogramma.
Fase 2: klas 3
Het centrale thema in fase 2 is sector-oriëntatie. De leerlingen oriënteren zich op hun persoonlijke interesses en capaciteiten: "Wat kan ik?" en "Wat wil ik?". Zij maken voor zowel de praktijkvakken als de stage een keuze voor twee sectoren. Gedurende het schooljaar maken ze kennis met deze sectoren om zo aan het eind van fase 2 een gerichte keuze te maken voor hun verdere praktische opleiding.
Het lesprogramma in fase 2
De praktijkvakken: bewegingsonderwijs, techniek, verzorging, detailhandel, horeca. De leerlingen kiezen in deze fase twee praktijkvakken als profielvak.
De theorievakken: Nederlands, burgerschap, rekenen, Engels, digitale geletterdheid.
Stage: externe stage (2 dagen/week). De leerlingen kiezen voor een stage in twee verschillende sectoren.
Het in praktijk brengen van sociale vaardigheden is binnen de lessen en in de stages een onmisbaar onderdeel.
Fase 3: klas 4 en klas 5
Het centrale thema in fase 3 is uitstroom. De aandacht van de leerling is gericht op individuele vaardigheden die nodig zijn voor hun toekomstige plek op de arbeidsmarkt en/of vervolgopleiding. De leerlingen kiezen via hun stages voor een beroepssector waarin ze willen gaan werken of verder willen leren. Voor een baan en/of opleiding in die sector krijgen de leerlingen gerichte verdiepingslessen in het 4e en 5e leerjaar. We bieden speciale branche-opleidingen aan op het gebied van Horeca, Detailhandel, Techniek en Verzorging. We laten dit examineren en certificeren door externe organisaties. Wanneer dat niet mogelijk is, ronden de leerlingen deze modules af met PrO Grotius-bewijzen.
In leerjaar 5 vormen leerlingen hun portfolio om tot een examenportfolio. Als het examenportfolio is goedgekeurd, mag een leerling het examengesprek voeren. Dit gebeurt met een examinator van een andere school voor praktijkonderwijs.
Wanneer aan alle voorwaarden is voldaan en het gesprek positieve wordt beoordeeld door de examinatoren, is de leerling geslaagd voor het Diploma Praktijkonderwijs. Het examen-reglement is te vinden op onze website.
Het lesprogramma in fase 3
De praktijkvakken: techniek, verzorging, detailhandel, horeca.
Brancheopleidingen: VCA, vorkheftruck, fietstechniek, metaaltechniek, keuken- en bedienings-assistent, EHBO, basis module schoonmaak, gezondheidsmodule, winkel/logistiek assistent
De theorievakken: Nederlands, burgerschap, rekenen, Engels, digitale geletterdheid.
Stage: externe stage (minimaal 2 dagen/week).
Stages
Stages vormen een belangrijk onderdeel van ons onderwijsprogramma. Dankzij deze stages wordt het voor onze leerlingen makkelijker om een succesvolle overstap te maken naar de arbeidsmarkt. Tijdens hun stage worden onze leerlingen begeleid door een stage-begeleider die regelmatig op de stage langskomt om de voortgang te bespreken. Wanneer leerlingen hun opleiding hebben voltooid, bemiddelen onze stage-begeleiders bij het vinden van passend werk, indien nodig in samenwerking met het werkgeversservicepunt en gemeente(n).
Het praktijkschooldiploma
Een belangrijke doelstelling van ons onderwijs is het bevorderen van de zelfstandigheid van onze leerlingen. De leerling is zelf mede-eigenaar van zijn/haar leerproces en ontwikkeling. Leerlingen houden hun prestaties bij in een portfolio. Dat is een map met bewijzen van hun prestaties die gedurende de schooljaren gevuld wordt. Voor veel vakken werken we met bewijzen/certificaten die in de map bewaard worden. Het portfolio vormt de basis van het diplomadossier. Wanneer het diplomadossier met een voldoende wordt beoordeeld, gaat de leerling uiterlijk aan het eind van klas 5 op voor zijn eindpresentatie en eindgesprek. Wanneer ook dit goed wordt afgerond, komen leerlingen in aanmerking voor het wettelijk erkende Diploma Praktijkonderwijs. Bij sollicitaties of aanmelding voor een vervolgopleiding laten onze leerlingen aan de hand van hun portfolio zien wat ze kunnen. Het examenreglement staat op onze website.
Nazorg
Wij willen heel graag dat onze leerlingen een succesvolle overstap maken naar werk en/of een vervolgopleiding. Daarom volgen wij onze (oud-leerlingen twee jaar lang na het verlaten van de praktijkschool. Waar nodig bieden wij een helpende hand.
Branche-cursussen
Om onze leerlingen nog beter toe te rusten voor de arbeidsmarkt bieden wij gerichte branche erkende cursussen aan. Op dit moment worden de volgende branche-cursussen gegeven:
horeca | techniek | zorg | detailhandel | ||
---|---|---|---|---|---|
Cursus: | Keukenassistent | Fietstechniek | EHBO | Assistent Winkelmedewerker | |
Bedieningsassistent | Metaaltechniek | Schoonmaak-module | |||
HACCP (Hygiëne) | Vorkheftruck | Gezondheids-module | |||
Barista | VCA | Werken in de zorg |
Keuzemodules
Op het PrO Grotius bieden we diverse keuzemodules aan die zijn ontworpen rondom onze kernwaarden: Samen, Eigenheid en Plezier. We zorgen ervoor dat leerlingen plezier in het leren hebben door onderwijs te bieden dat aansluit bij hun niveau en belevingswereld, waardoor hun motivatie en inzet toenemen.
Voor het schooljaar 2024-2025 kunnen leerlingen zich inschrijven voor verschillende keuzemodules, zoals Bedieningsassistent, Heftruckchauffeur, VCA, EHBO, BHV, Lassen, Theorie scooter/auto en Barista.
Met deze keuzemodules bieden we leerlingen keuzemogelijkheden. Ze worden aangemoedigd om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen in een omgeving waar zij zich gewaardeerd en ondersteund voelen. Leerlingen hebben de kans praktische vaardigheden te oefenen die toepasbaar zijn in een toekomstige beroep. Nadat ze een module met goed gevolg hebben afgesloten, ontvangen ze het bijbehorende certificaat.
Schakelklas VMBO
Voor sommige leerlingen is de overstap van het (speciaal) basisonderwijs naar het vmbo nog te groot. Voor andere schoolverlaters van de basisschool is het nog niet voldoende duidelijk of vmbo of Praktijkonderwijs het meest passende onderwijsniveau is. Voor deze leerlingen is er de schakelklas VMBO. In deze schakelklas wordt in twee (of soms drie) jaar Fase 1 en 2 van het praktijkonderwijs doorlopen met daarbij extra aandacht voor de theoretische vakken die nodig zijn om een vmbo-opleiding te kunnen gaan volgen vanaf leerjaar drie.
Voor deze onderwijsvorm komen leerlingen in aanmerking van wie de leerresultaten vallen in het grensgebied van het praktijkonderwijs en het vmbo in combinatie met sociaal emotionele en/of gedragsproblematiek.
Formeel vallen deze leerlingen op basis van hun leerachterstanden niet binnen de criteria van het praktijkonderwijs. Daarom wordt voor deze leerlingen altijd een vmbo-lwoo aanwijzing aangevraagd waarmee we extra ondersteuning kunnen bieden aan deze leerlingen.
Vanuit de (basisschool en/of de ouders wordt vaak de inschatting gemaakt dat de leerling is gebaat bij een kleine, veilige, overzichtelijke onderwijs-locatie met een beperkt aantal docenten voor de klas. Vanwege deze extra ondersteuningsbehoefte (zowel op leer- als op sociaal-emotioneel gebied) en de benodigde begeleiding kan een reguliere vmbo-school voor deze leerlingen geen passende oplossing bieden.
De doelstelling van het PrO-vmbo is leerlingen voor te bereiden op instroom in de derde klas van het reguliere vmbo met leerwegondersteuning. Mocht gedurende het verblijf in de PrO-vmbo klas blijken dat een plaatsing binnen het PrO beter is dan zal dit gerealiseerd worden. De praktijkschool biedt een passend aanbod voor deze specifieke doelgroep. In nauwe samenwerking met scholencombinatie Delfland en het Stanislas Krakeelpolderweg worden leerjaren 1 en 2 aangeboden binnen de praktijkschool.
Entree-opleidingen
Entree
Leerlingen van het praktijkonderwijs kunnen hun opleiding vervolgen in een entree-opleiding van een ROC om aansluitend de bijbehorende beroepsopleiding op niveau 2 te starten. Verhoudingsgewijs kiezen veel PrO Grotius leerlingen voor vervolgonderwijs aan een ROC. Het geeft aan dat leerlingen, net als ieder ander, een ‘normaal’ diploma willen halen en gaan voor het hoogst haalbare. Om recht te doen aan de wensen en mogelijkheden van de leerlingen biedt PrO Grotius een entree-opleiding aan. De opleiding wordt verzorgd in samenwerking met en onder verantwoordelijkheid van het ROC Mondriaan.
Entree NT2
In het schooljaar 2023-2024 zijn wij gestart met een pilot entree NT2. Leerlingen die vanuit het ISK kunnen doorstromen naar het ROC, worden vanuit het ISK geadviseerd hun ‘entree-route' voort te zetten op het PRO Grotius.
Deze leerlingen zijn op 1 augustus 16 jaar en beheersen de Nederlandse taal op niveau A1/A2. Het entree-jaar wordt voor een groot deel ingevuld met het verder verbeteren van de Nederlandse taal. Voor het aanbieden van deze extra lessen Nederlands gebruiken we het keuzedeel ‘Verrijking leervaardigheden’. Ook in de praktijklessen ligt er extra nadruk op basisbegrippen die de leerlingen nodig hebben in de praktijk en op stage. Tijdens het schooljaar wordt bepaald of de leerling zal uitstromen naar werk of kan overstappen naar een niveau 2-opleiding. Dit laatste is voornamelijk afhankelijk van de vorderingen op het gebied van de Nederlandse taal en de prestaties in de stage.
Wat we extra doen
Naast de praktische en theoretische lessen zijn er een aantal activiteiten die wij als school belangrijk vinden en waar we dus aandacht aan besteden. Soms komen deze activiteiten in plaats van de gewone lessen, soms vinden ze (gedeeltelijk) buiten het normale lesrooster plaats. Wij vinden dat deze activiteiten een meerwaarde zijn voor ons onderwijs en maken er daarom graag tijd voor vrij.
Onderwerpen waar we ieder jaar in ieder geval aandacht aan besteden zijn
Sociale vaardigheden
Rode draad in ons onderwijs is het aanleren en oefenen van de manier waarop we met elkaar omgaan. Samengevat noemen we dat sociale vaardigheden. Deze vaardigheden spelen een belangrijke rol binnen alle leerjaren. Mentoren besteden er met regelmaat aandacht aan tijdens de mentorlessen. Ook vakdocenten laten het oefenen van sociale vaardigheden terugkomen in hun lessen.
In de onderbouw volgen alle klassen wekelijks lessen Rots en Water. Deze lessen staan in het teken van rekening houden met elkaar, opkomen voor jezelf en het aangeven van grenzen.
Burgerschap
Onze school biedt onderwijs dat is gericht op het succesvol functioneren in de wereld buiten de school. Het zal daarom niet verbazen dat het onderwerp burgerschap onderdeel is van een groot deel van de lessen. We verbinden onderdelen van burgerschap zo veel mogelijk met de actuele lesinhoud. Ook buiten de lessen om willen we laten zien wat actief meedoen in je woon- en werkomgeving kan betekenen. Een mooi voorbeeld daarvan is de Leerlingenraad op onze school.
De gezonde school
Binnen de school willen we de leerlingen het belang van een gezonde leefstijl laten zien. Een voorbeeld hiervan is het aanbod in de schoolkantine. We laten leerlingen zien dat er behalve de makkelijke keuze voor iets lekkers ook gekozen kan worden voor lekker èn gezond voedsel. Er is iedere dag een aanbod van groente en fruit. Water drinken wordt gestimuleerd. In de aula staan waterkannen gevuld met vers fruit, waarmee leerlingen hun bidon kunnen vullen.
Andere voorbeelden waarmee we een gezonde leefstijl stimuleren zijn de aandacht voor bewegen en de aandacht voor de manier waarop we met elkaar omgaan.
De praktijkschool heeft in 2022 het Gezonde-School-Vignet behaald op het thema Relaties en Seksualiteit. Leerlingen in het voortgezet onderwijs ontdekken van alles rond relaties en seksualiteit. De manier waarop ze omgaan met seksualiteit, grenzen, seksuele diversiteit en genderdiversiteit is bepalend voor hun eigen vorming én voor die van hun schoolgenoten – en daarmee voor het schoolklimaat. Voor een veilig schoolklimaat en een gezonde ontwikkeling van alle leerlingen is het dus belangrijk om aandacht te besteden aan relaties en seksualiteit op school.
Het PrO Grotius is behalve een school ook een ontmoetingsplaats voor jongeren en speelt daarmee een rol in de ondersteuning van een positieve seksuele ontwikkeling bij die jongeren. Op de middelbare school maken jongeren grote veranderingen mee op het gebied van relaties en seksualiteit. Hun lichaam verandert, ze ontwikkelen hun eigen genderidentiteit en seksuele voorkeur, gaan soms eerste intieme relaties aan en sommigen beginnen te experimenteren met seks.
De visie van onze school omtrent dit thema is:
‘We willen een school zijn die leerlingen ondersteunt bij de ontwikkeling van een positieve kijk op seksualiteit, hen weerbaar maakt en waarden en normen bijbrengt, zodat zij (later) verantwoorde en respectvolle keuzes kunnen maken op het gebied van relaties en seksualiteit.’
Seksualiteit is daarmee een onderwerp waar we op school over praten . Een natuurlijk moment om dat gesprek te voeren is bijvoorbeeld de viering van Paarse Vrijdag waar het PrO Grotius uitgebreid aandacht aan geeft.
Culturele en kunstzinnige vorming
Binnen het schoolprogramma is ruimte voor lessen Beeldende Vorming in de leerjaren 1 en 2. Culturele en Kunstzinnige vorming wordt naast het geven van deze lessen ingevuld met bezoek van musea en podiumkunsten, stadswandelingen, filmhuis bezoeken , samenwerking met kunstenaars en ontwerpers en excursies. Tijdens de lessen beeldende vorming en de culturele uitjes leren de leerlingen hun verhaal te formuleren en vorm te geven. Er wordt samengewerkt met Cultuurmenu, KLIK en DOK.
Sport
De sportlessen vinden plaats op het Sportpark Tanthof Zuid. Tijdens de sportlessen wordt niet alleen aandacht gegeven aan traditionele onderwerpen als spel, turnen en atletiek maar worden ook lessen zelfverdediging en opkomende sportvormen verzorgd. Dit om een zo breed mogelijk aanbod aan te bieden en zo leerlingen te enthousiasmeren om buiten school ook aan sport deel te gaan nemen.
In het vierde en vijfde leerjaar is er een specifiek (keuze) aanbod. Hier kunnen de leerlingen per periode van 5 weken zelf kiezen welke sport het beste bij hun past. Elke periode kan er gekozen worden uit verschillende sporten. Ook dit aanbod is bedoeld om een zinvolle vrijetijdsbesteding te stimuleren en een stuk zelfstandigheid te stimuleren. Door zelf op pad te gaan, te zorgen dat je weet waar je heen moet en op tijd aan te komen bij de externe activiteit leren leerlingen verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedrag. Dit aanbod vindt plaats in samenwerking met sportverenigingen en andere lokale aanbieders van sportactiviteiten.
De rijke schooldag
Voor leerlingen van leerjaar 1 en twee wordt in het schooljaar 2024 - 2025 een extra sport en kunst- en cultuurprogramma aangeboden. We bieden 3 maal een 10 weken durend programma aan. De onderbouwleerlingen verrijken zo hun schooldagen door 2 uur per week sport en 2 uur per week kunst en cultuur aan hun lesprogramma toe te voegen. Leerlingen van de bovenbouw kunnen meedoen op inschrijving.
Binnen het kunst- en cultuurprogramma werken we samen met DOK Delft voor de inzet van vakdocenten. De lessen variëren. Leerlingen kunnen als er voldoende belangstelling is, kiezen uit lessen fotografie, dans, theater, poëzie, zang, schilderkunst of (beeldende) kunst. Deze lessen worden gegeven binnen de school of in de buurt van de school.
Voor de beweeglessen werken wij samen met Haaglanden beweegt. Hun lessen zijn specifiek gericht op leerlingen in het voortgezet onderwijs en hebben als doel de leerlingen meer in beweging te brengen en voor te bereiden op deelname aan VO-schooltoernooien waar de school interesse in heeft. Deze lessen zullen plaatsvinden op Sportpark Tanthof Zuid
Schoolkampen en uitstapjes
Vrijwel iedereen heeft nog een herinnering aan een schoolkamp of een meerdaagse schoolreis die ze in hun jeugd hebben meegemaakt. Tijdens zo’n uitstapje leren leerlingen elkaar en de docenten op een andere manier kennen. Vaak heeft dat een positief effect op de sfeer en wordt de onderlinge band enorm versterkt. Tijdens die uitstapjes zijn er een keertje geen lessen maar worden er leuke activiteiten georganiseerd!
Op het PrO Grotius is er in het eerste leerjaar voor leerlingen een introductiekamp. Tijdens dit introductiekamp leren de leerlingen elkaar kennen, ontstaan er vriendschappen en is er veel aandacht voor teambuilding!
In het tweede leerjaar bezoeken de leerlingen een pretpark, waarbij ze in een groepje het park verkennen en attracties uitproberen. In het derde leerjaar gaan de leerlingen 3 dagen met elkaar op pad. Teambuilding en het verleggen van grenzen zijn tijdens die dagen belangrijke onderwerpen. Een greep uit de activiteiten: klimmen, vlotten bouwen, mountainbiken, kanoën, paintballen. We sluiten af met een barbecue op school. Geweldige dagen om op terug te kijken aan het einde van je schoolcarrière .
Voor leerlingen van het 4de jaar organiseren we jaarlijks een buitenlandse reis, bijvoorbeeld naar Keulen in Duitsland. Tijdens deze reis bezoeken we de stad en gaan we naar een pretpark. Het kennismaken met een andere taal, een ander land en je staande houden tussen mensen die je niet verstaan, zijn belangrijke leermomenten tijdens deze trip.
In het 5de jaar bezoeken we een stad en ondernemen daar verschillende activiteiten. Kortom een leuke afsluiting.
Skireis
Op 9 maart 2025 gaan wij met 40 leerlingen voor het eerst op skikamp naar het oostenrijkse Grundlsee. Wij zullen 4 dagen in het skigebied Loser gaan skiën. Naast het skiën zullen we ook andere leuke activiteiten doen. Wij kijken er erg naar uit om dit kamp tot een succes te maken.
Diversen
uiten het reguliere lesprogramma worden er soms andere activiteiten georganiseerd waardoor een aantal lessen vervallen. Voorbeelden zijn:
- Activiteitendagen
- Sportdagen
- Excursies
- Bedrijfsbezoeken